23 november 2017

Han brinner för visan - Västerviks Kommunextra November


Han brinner för visan 

Per Malmborg var en av de som drog igång Open Stage, något som gått så bra att föreningen nu senast fick ett rejält bidrag från Sparbansksstiftelsen.
Men varför nöja sig med bara ett forum för musik. Under
hösten har han dragit igång ännu en musikscen i Västervik.


Per Malmborg är en trubadur, låtskrivare, gitarrist, lutspelare, visartist, textförfattare, fotograf, youtuber och fritidsmusiker som får saker att hända utan att det
kostar skjortan. Självklart har han även ett riktigt jobb, som behandlingsassistent.
Tillsammans med ett gäng andra eldsjälar byggde han upp Open Stage till ett mycket uppskattat evenemang som fyller källaren på Statt en gång i månaden.
- Egentligen var det Ulf Ebegård och Ylva Zanton som kläckte iden med Open Stage, berättar Per Malmborg. De pratade med mig och sen drog vi tillsammans igång det. Sedan har det utvecklats och blev riktigt bra med ett antal förbokade akter och en öppen del.
Efter sommaren dök en ny ide upp, en scen för trubadurer med ett tävlingsinslag. Det började med att min yngsta dotter vann en trubadurtävling i Göteborg.
Det borde göras i visans stad istället tänkte jag. Sagt och gjort. Tillsammans med Mats Molin som sköter ljudet har han under hösten drivit Trubadurslam på Briggen. Projektet har fått stöttning av Västervik Framåt och Tobias Ahlstedt.
- Det är spännande att försöka få igång något nytt, säger Per Malmborg. Första kvällen var det kanske inte så många besökare, men efter hand har det kommit fler och fler för att lyssna på trubadurerna. Trubadurslam är en lättsam musiktävling där fyra trubadurer, två män och två kvinnor, gör upp om vem som går vidare till finalen. När de gjort sina framträdanden får publiken rösta.
Vinnaren får ett presentkort och går vidare till finalen. Men för Per Malmborg är det inte tävlingen som är det primära. Det är musiken.
- Visan får inte dö ut som musikform. Jag ville uppmuntra och få fram de musiker i stan som skriver och framför eget material. En trubadur i den ursprungliga Betydelsen är, en artist som framför sina egna verk. Annars är man en vistolkare. Någon som sitter och kör 80-tals covers
på krogen, bör inte kallas trubadur egentligen, det är en coverartist, och man ska vara noga med orden, säger Per Malmborg.
Roger M Carlsson

Inga kommentarer: