27 augusti 2015

De hälsar välkommen upp på scen - Kultur-nöje - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum

De hälsar välkommen upp på scen - Kultur-nöje - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum
Open stage ska förhoppningsvis bli ett arrangemang där musiker och musikälskare kan mötas.
Det är vad initiativtagarna Ulf Ebegård och Ylva Zanton hoppas på.
Den 4 september går startskottet på Hotell Fängelset i Västervik.

Vad menas med "open stage" eller översatt till svenska "öppen scen"?

– Att det är fritt fram för den som känner sig manad att ställa sig på scenen och framföra ett eller ett par musiknummer.

– Det ska vara ett anspråkslöst arrangemang och det är helt okej att vara spontan, just det är egentligen själva grundidén. Man kan ta med sig gitarren och väl på plats bestämma sig för om man vill ta tillfället i akt att uppträda för en publik. Det går också bra att anmäla sig till oss i förväg, förklarar Ulf Ebegård och Ylva Zanton.

Ett klaviaturinstrument och en trumma ska alltid finnas på scenen redo att tas i besittning för den som inte fått med sig ett eget instrument.

Hur kommer det sig att ni drar igång detta?

– Vi har länge pratat om att det saknas ett sådant här forum i stan, en mötesplats för musiker och en intresserad publik, säger Ulf Ebegård.

– Vi har diskuterat olika tänkbara lokaler men inte förrän nu hittat en som vi tycker passar riktigt bra. Jag pratade i våras med Kent Karlsson som driver hotellet och han var helt med på noterna, vilket känns kul. Vi har ju inga pengar att pumpa in i detta men han ger oss fritt utrymme att disponera lokalen för det här ändamålet den första fredagen varje månad.

– Hotellpuben är ju ganska ny och har inte riktigt fått en etablerad kundkrets ännu. Nu får vi vara med och sätta vår prägel på stället och det är förstås spännande.

Vad är det för upplägg dessa kvällar?

– Vi tänker oss att vi vid varje tillfälle har en akt som bokats i förväg. Den som bokats får då lite längre tid på sig att uppträda än övriga, cirka 30 minuter. På så vis försäkrar vi oss om att det alltid är någon som ställer sig på scenen om vi mot förmodan inte skulle ha fått in några anmälningar, säger Ylva Zanton.

– Men vår förhoppning är förstås att många vill framträda, poängterar hon.

– När man bestämt sig meddelar man oss och så försöker vi, att allt eftersom, få ihop en bra spelordning.

Vem/vilka vänder ni er till i första hand?

– Alla som tycker om musik, utövare såväl som åhörare. Och amatörer såväl som yrkesmusiker.

Hon understryker att man hoppas på att kunna locka till sig människor i olika åldrar, och att det blir stor spridning på stilar och genrer.

Ulf Ebegård trycker på att syftet är att skapa en mötesplats.

– Vem vet vad det kan leda till? Kanske kommer nya konstellationer att uppstå här, säger han.

Till premiärkvällen har Västervikstrubaduren Per Malmborg bokats.

– Troligen kommer jag att köra ett Bellman-program som jag även framfört i Båtsmansgränd några gånger nu i sommar. Men vi får se vad jag känner för när det väl blir dags, säger han.

Ytterligare några har anmält intresse för att eventuellt uppträda under premiärkvällen, avslöjar Ylva Zanton och Ulf Ebegård. Men vilka det är får förbli en hemlighet tills stunden är inne ...
Bild:Lotta Gometz

Inga kommentarer: