12 november 2015

Inspirationsdag om kultur och hälsa - Länstidningen Norr/Västerviks-Posten

Länstidningen Norr/Västerviks-Posten

Inspirationsdag om kultur och hälsa

Kommunen arrangerar årligen en inspirationsdag för personalen inom äldre och särskilda omsorgen och i år valde man att lägga upp det som en mässa. Personalen fick gå runt och uppsöka montrar där de olika omsorgerna ställer ut och visar upp hur de arbetar med kultur inom sitt område.
På mässan fanns en scen där man kunde visa upp sig lite mer koncentrerat och där publiken består av mässbesökare och utställare.
Det går inte att missta sig på glädjen artisterna i Teaterfabriken känner när de får agera på scenen. Det är välrepeterat och publiken har fullt upp med att hänga med i svängarna när artisterna släpper loss i en Zumba.

Musik påverkar oss människor
Per Malmborg är kulturombud vid Ekbacksgatans gruppboende och arbetar främst med musik och sång inom omsorgen. Han och hans kollegor vill peka på hur mycket musik påverkar oss människor. Musiken skänker lugn, ger glädje, stimulerar till kontakt och dämpar oro. Det är inte bara åsikter utan är väl underbyggt av en mängd studier.
Upplägget är oftast att brukarna deltar i framträdandet och gemensamt väljer man ut vilka låtar som skall spelas. Det är nästan alltid välkända melodier som väljs ut. Sådana som gick på radion när de äldre var unga. Sånt är livet, Dagny, Trettifyran och Margareta är riktigt populära. Brukarna får även prova rytminstrument och hur det känns att sjunga i en mikrofon.

 Musik ger bättre minne
-Vi som arbetar med äldre och i många fall dementa människor kan inte undgå att notera de märkbara förbättringar kulturen ger, inte bara i livskvalité utan även att våra brukare får bättre minne och blir piggare, säger Per Malmborg
Hans upplevelse delas av flera av de kulturombud som finns på mässan.
-De som deltar i vår dagliga verksamhet blir gladare och får en ökad livskvalitet, dessutom får de en känsla av ökat socialt sammanhang säger Ann-Sofie Karlsson som arbetar på Hantverkshuset som visar upp en imponerande samling hantverksprodukter och bilder.
-Vi är glada över att ha så många olika kulturella områden att erbjuda inom kommunen idag, berättade Stina Nilsson, kultursamordnare på Västerviks kommun.
 Linus Åkervall, Per Malmborg och Erik Ström tycker att musik är det bästa sättet att umgås.
 Roger M Carlsson

Inga kommentarer: