01 november 2015

Välbesökt musikkafé på dagcentret - Nyheter - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum

Välbesökt musikkafé på dagcentret - Nyheter - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum

Välbesökt musikkafé på dagcentret
  
MUSIKKAFÉ Kaffe och kaka, frejdig musik och trevligt umgänge. Så lyder receptet för höstens musikkaféer i dagcentret på Stora Trädgårdsgatan.
Stämningen är förväntansfull i matsalen på dagcentret strax innan det andra av terminens tre musikkaféer ska dra i gång. Ett trettiotal besökare har samlats runt borden och i sofforna för att fika och lyssna på musik tillsammans – och kanske spela och sjunga lite själva. Medan kaffebryggorna börjar laddas i köket intar Per Malmborg scenen med sin gitarr. Britt-Marie Eddesäter och Mikael Åberg ansluter genast bredvid honom för att agera medmusikanter.

– Vi bläddrar oss fram till ”I natt jag drömde”... Vem sjöng den? Den som kan får en kopp kaffe senare.

– Cornelius, ropar Britt-Marie.

– Ja! Det är rätt, Britt-Marie, du får en kaffe i pausen.

Samtidigt dyker några nya besökare upp, och Per Malmborg noterar dem direkt;

– Hej Kalle och Stefan, det finns plats i soffan.

Merparten av deltagarna har någon typ av funktionshinder och bor på olika gruppbostäder i Västervik. Per Malmborg känner de flesta av dem, och vilka låtar som går hem. Det blir en salig blandning av visor, schlagers och kända poplåtar.

Musikkaféerna är en del av en ny satsning från kommunen på fritidsaktiviteter för människor med funktionshinder.

– Det finns ett stort behov av att komma hemifrån och träffa andra, säger Bitte Björk, som anställts av kommunen för att samordna fritidsaktiviteterna.

Det märks att träffen uppskattas bland besökarna. De bjuder på många breda leenden, applåder, skratt och glada tillrop. Per Malmborg har hela tiden kontakt med deltagarna, som får önska låtar och vara med och musicera. Mikael Åberg står för ett taktfast trummande på sin cajontrumma.

– Går det bra för dig, Micke, frågar Per vid ett tillfälle.

– Ja, det går så underbart härligt, utbrister han spontant.

Inga kommentarer: